Докато над 90 процента от програмите на концертите на

...
  Докато над 90 процента от програмите на концертите на
Коментари Харесай

Български деца от Чикаго и Ню Йорк славят 24 май с празник на българското слово

 bgschool_ny_02   Докато над 90 % от стратегиите на концертите на българските учебни заведения по света за 24 май, денят на славянската книжовност и българската просвета се състоят от национални танци, нещо напълно друго и празнично направиха тази година децата от „ Малко българско учебно заведение “ (МБУ) в Чикаго благодарение на гостенчетата си от учебно заведение „ Гергана “, Ню Йорк.

В продължение на час и половина приятелчетата от детски хор „ Български звънчета “ към МБУ и от класа по музикален спектакъл на „ Гергана “ сервираха на многочислената българска аудитория в чикагското предградие Елк Гроув същински празник на българския детски музикален спектакъл и красивото българското слово. Музиката и танците на Бродуей в целия им искра, бяха показани на звънък български език с български истински сюжети.  Чикагчетата демонстрираха „ Как без музика? “ – истинска акомодация за детски хор на филмовия шедьовър „ Звукът на музиката “ (The Sound of Music), а нюйоркчанчетата одобриха предизвикването им с премиерата си „ Дойдох! Изпях! Победих! “ – истинска драматизация за български детски музикален спектакъл по 10 хитови песни от известни бродуейски спектакли. И двете драматизации в стихове, преводите или българските текстове на песните са на учителя в „ Гергана “ Валентин Хаджийски.  bgschool_ny_01

В двете представления прозвучаха 18 песни на български и десетки страници изразителна, комплицирана и богата българска мерена тирада, добре научена и изиграна с схващане и артистично.

Представленията са динамични, радостни и занимателни, децата се държат решително и доброволно, като същински деца, само че явно зад всичко това се крие голям труд на учители, родители и на дребните актьори, които освен това се събират в учебно заведение единствено един път седмично, в неделя. Публиката беше притихнала и следеше с интерес и очевидно наслаждение ставащото на сцената, нещо извънредно за учебни концерти.

На представлението пристигнаха и генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев и консулът в Ню Йорк Пламен Георгиев, родител в „ Гергана “. „ Виждал съм стотици представления на български учебни заведения в чужбина, само че измежду тях това е най-хубавото! “ – безапелационен беше господин Анчев.

 bgschool_ny_03 И двете представления са основани в учебно заведение „ Гергана “(Ню Йорк) – пионерите на българския детски музикален спектакъл в чужбина. Герганчетата са играли „ Как без музика? “ към този момент девет пъти, два от тях пред българска аудитория в Париж.

Децата от МБУ, които предходната година също гостуваха на приятелчетата си в Ню Йорк за 24 май, са първите, което поемат от тях щафетата. Хубаво ще е и други учебни заведения по света да я поемат. Музикалният спектакъл е отлично средство за децата в чужбина за научаване на прекрасен български, за безшевно свързване на локалния им другоезичен опит с българския, за сближение на фамилиите около дългата им и сложна, само че вдъхновяваща подготовка и пътуванията им с трупата.

Музикалният спектакъл на у-ще„ Гергана “, който тази година се е увеличен и образова две възрастови групи възпитаници с общо към 50 деца всяка неделя, е в действителност едно огромно и щастливо семейство от деца, родитлие и учители. Текстовете и нотите за пиано на двете истински представления на „ Гергана ” могат да се получат без всевъзможни формалности от управлението на учебното заведение.

Българоамериканчетата доста се радват да научат на български и с българизирани сюжети, обичаните си американски мюзикли, които учат, знаят наизуст и играят и в американското си учебно заведение.

Хор „ Български звънчета “ към Малко българско учебно заведение (Чикаго), който за по-малко от три години от основаването си към този момент звучи като професионален детски хор от ранга на „ Бодра промяна “, се управлява безрезервно от диригента Зоя Минкова и пианиста Даниела Смит, която е и жива връзка сред двете учебни заведения като бивш пианист на детския хор в „ Гергана “ (2004-2007 г.). Разбира се, доста значима е поддръжката на управлението на МБУ и ентусиазма и желанието за поддържане на обичайното българско детско хорово пеене на шефа Живка Бубалова-Петрова и на други учители от МБУ като Ася Спасова-Бошнакова, Ани Панделова и Тотка Нейкова, чиито деца са измежду хористите.

 bgschool_ny_06 В „ Гергана “ музикалният спектакъл е отворен за всички искащи деца, без прослушване, и е интегриран с целия образователен развой по български език и литература, хор, танци и художествена гимнастика. Продуцент на „ Дойдох! Изпях! Победих! “ е учебният началник Нели Хаджийска, режисьор – Джина ДиДонато, създател и преводач – Валентин Хаджийски, диригент – Красимира Иванчева, асистент-режисьор и хореограф – Благомира Липари, пианист – Лора Ал-Ахмад. В подбора на песните нa спектакъла взе участие и Магдалена Душкина, пианист в учебното заведение сред 2012 и 2017 година. Родителите-координатори Ева Гендел, Ива Събчева и Емилия Антонова са неотменна част в организирането и на целия образователен развой. Мартин Гендел от четвърти клас е нарисувал логото на събитието.

Както и предходната година в Ню Йорк, герганските деца и родителите им бяха гостоприемно настанени по домовете на фамилиите домакини, които се бяха погрижили да основат и атмосфера на същински празник с присъединяване на гостите в годишното им учебно празненство с впечатляваща многолюдна манифестация в двора на МБУ и церемониален концерт по случай 24 май, Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

Премиерното представление „ Дойдох! Видях! Победих! “ на класа по музикален спектакъл на учебно заведение „ Гергана “, 20 май 2018 г. Зад камерата е Ива Събчева:


Видеозапис на „ Как без музика? “ в осъществяване на хор „ Български звънчета “ към МБУ (Чикаго), 20 май 2018 година, зад камерата е Яко Герджев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР